2013/04/19

CHLEB POKRZYWOWY


Jeśli lubicie w swoim jadłospisie wprowadzać nowości to z polecam chleb pokrzywowy. Chlebek poleciła mi ciocia Halina. Postanowiłam spróbować. Niestety po przeanalizowaniu jego składu nie polecam go bardzo często spożywać z uwagi na jego skład. Zawartość substancji zagęszczającej - guma guar (412) może spowodować u niektórych wzdęcia i biegunkę. Najlepiej upiec taki chlebek samemu (przepis - kliknij tutaj).

Wiadomo jednak, że nie zawsze mamy na to czas. Wybór pozostawiam Wam.  Jeść czy nie jeść?!. Ja na pewno włącze go do swojego jadłospisu, gdyż ostatnio jestem "maniaczką pokrzywową" :) Codziennie wypijam dwie herbatki pokrzywowe. Każdy chyba wie, ze pokrzywa jest bardzo zdrowa. Pokrzywa oczyszcza i odmładza nasz organizm. Pomaga w leczeniu anemii oraz poprawia naszą odporność. W sumie nie pamiętam kiedy byłam chora, może pokrzywa zwalcza moje zarazki :) W pokrzywie znajdziemy również witaminy z grupy B, C oraz K. Więcej o pokrzywie przeczytacie TUTAJ

Oto bohater dzisiejszego posta:

Cena za bochenek ok 4 zł


Co w sobie ukrywa:
mąka typu 500, drożdże, woda, ziarna słonecznika, siemię lniane, maka żytnia , ziarna dyni , gluten  pszenny, sól morska, suszony kwas żytni, suszone liście pokrzywy, glikoza, substancja zagęszczająca: guma guar (E412), emulator (E472e), enzym, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy (E300).


    
Gdzie go kupimy:
PIEKARNICTWO
ul. Jaworzyńska 8
59 -220 Legnica

Cóż jeszcze mogę dodać ?! Może tylko to, że chleb jest przepyszny :)




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja też go uwielbiam! Jest pyszny.

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

powiedz cioci Halinie o jego skrytm skladzie ... moze zacznie piec wlasny ;)