2013/04/12

Czekolada


Witajcie Kochani

Czy wiecie, że dzisiaj jest światowy dzień czekolady? Mleczna, biała, nadziewana, z orzechami ... Każdy z nas ma swoją ulubioną. Ja najbardziej lubię czekoladę gorzką np. z orzechami - PYCHOTA. Czasem lubię mleczną. Gdyby czekolada nie była tak kaloryczna to mogłabym ją jeść codziennie.




Słuchając dzisiaj radia w pracy dowiedziałam się, że rodzaj czekolady jaki lubimy określa jakim jesteśmy człowiekiem. Tak więc jeśli jesteśmy zwolennikami czekolady:
- mlecznej - to jesteśmy osobami romantycznymi, 
- białej- jesteśmy niezdecydowani,
- gorzkiej - lubimy rzeczy dobrej jakości, 
- nadziewanej masą kawową - jesteśmy niecierpliwi, 
- z pomarańczowym nadzieniem - świetnie sprawdzamy się w nadzwyczajnych sytuacjach,
- z nadzieniem toffi - jesteśmy zmysłowi, 
- migdałów w czekoladzie - myślimy szybko i lubimy eksperymenty.

Hm z w/w opisu wynika, że jestem osobą lubiącą rzeczy dobrej jakości i od czasu do czasu bywam romantyczna :) Wy jaką czekoladę lubicie? Jedno jest pewne wybierając dobrą czekoladę dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów.

Co znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: 


Witaminy
  • A – pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
  • B3 (PP) - obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości
  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Pierwiastki
  • Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
  • Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów
  • Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni
  • Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi

Więcej informacji na temat czekolady znajdziecie TUTAJ

Nie podam Wam przepisu na ciasta czekoladowe, ponieważ nie piekę ciast. Mogę Wam za to polecić bloga kulinarnego Milka Inspiration. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów np. tort-kopiec-czekoladowo-orzechowy




2 komentarze:

Milka Inspiration pisze...

Hmmm a ja nie mogę określić swojej osobowości... uwielbiam każdą czekoladę :)
Dziękuję za polecenie :)

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

ja uwielbiam kazdy rodzaj czekolady - jem ja czesto :) - i pewnie to jest powod mojej nawracajacej migreny :) :(