2013/04/17

Zupa z soczewicy


Witajcie Kochani

Ostatnio miałam straszną ochotę na soczewicę. Postanowiłam więc znaleźć w Internecie przepis na szybką zupę z soczewicy. Zupa samo zdrowie, gdyż soczewica zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi. W soczewicy znajdziemy również wysoką zawartość kwasu foliowego. Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B. Jest niezbędny do powstawania krwinek czerwonych. Reguluje rozwój komórek nerwowych, wpływa na prawidłową funkcję układu nerwowego, przewodu pokarmowego, narządów płciowych. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. 





Zupa wyszła bardzo smaczna :) Oto przepis:


składniki:
1,5 szklanki soczewicy  łuskanej (dałam 2 szklanki)
2 marchewki
2 cebule
1/2 małego selera
1 pietruszka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dałam 6 łyżeczek - uwielbiam koncentrat :) mogę zjeść słoiczek na raz)
3 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy do zupy w płynie (np. Magi)
3  łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
ew. 1/2 szklanki śmietany (nie dodałam)


jak przyrządzić?

Soczewicę moczymy w wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Nasiona odsączamy i zalewamy 2 litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu. Cebulę drobno siekamy i smażymy chwilę na oliwie. Gdy będzie już szklista dodajemy do soczewicy. Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka. Gdy soczewica będzie już miękka (ok 15 - 20 minut) dodajemy koncentrat, majeranek, cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy jeszcze 10 minut, po czym doprawiamy Magii, solą i pieprzem.






2 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

nie dziekuje ..... :)

Basia Synowiec pisze...

no tak nie ma mięsa :)