2013/05/15

Curry z orzechami nerkowca


Witajcie Kochani

Wczoraj zrobiłam mojemu mężowi niespodziankę i przygotowałam smaczny obiadek, którego głównym bohaterem były orzeszki nerkowca. Orzechy są świetnie nie tylko jako zdrowa przekąska ale też mogą być idealnym dodatkiem do obiadu.

Wiem co jem:
Garść orzechów dostarcza naszemu organizmowi zdrowy tłuszcz, białko, magnez, cynk i błonnik. Orzechy regulują poziom cukru we krwi oraz pobudzają pracę mózgu. Znajdziemy w nich witaminy: PP, E, A i z grupy B. Mają dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie.


Składniki:
  • ryż brązowy
  • pieczarki
  • papryka czerwona
  • cebula
  • orzeszki nerkowca
  • curry sauce 
Tego sosu nie dostaniecie w Polsce. Jeśli macie rodzinę w Irlandii to poproście ich o przywiezienie sosu, który świetnie się sprawdza do szybkich obiadków. Z jednego opakowania można wyczarować wiele obiadów.  Gdybyście nie lubili curry to możecie dodać inny sos. Myślę, że danie też wyjdzie smaczne.


Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie lubicie brązowego ryżu to możecie go zastąpić białym. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy. Pamiętajcie o włożeniu do zamrażalnika cebuli nim zaczniecie ją kroić. Wtedy nie będą Was piekły oczy. Jeśli kupicie słone orzeszki nerkowca to najlepiej wypłukać je na sitku pod bieżącą wodą. Gdy orzechy pozbawione są soli prażymy je na rozgrzanej patelni. Następnie na patelni podsmażamy cebulę, paprykę i pieczarki. Dodajemy orzeszki nerkowca oraz sos curry przygotowany według przepisu na opakowaniu.





3 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

wyglada pysznie .... trzeba bylo dac wiecej wody do curry pudru i mialabys wiecej sosu .... curry puder do tego woda i gotujesz az zgestnieje ....potem dodajesz to do warzyw i reszty .... pychota .... dodawaj pudru do wody tak az ci zgestnieje ..... :)

Basia Synowiec pisze...

Dałam wody ale miałam resztki proszku curry :( wyjedliśmy wszystko. Musisz dostarczyć nowe opakowanie :)

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

przywioze duzo nowego :) :)