2013/05/21

ZUPA POKRZYWOWA Z JAJKIEM



Sezon pokrzywowy nadal trwa, więc postanowiłam wypróbować kolejny przepis pokrzywowy i dziś zrobiłam zupę pokrzywową z jajkiem.  Zupka wyszła bardzo smaczna. Jutro będę mieć gości na obiedzie (babskie pogaduchy) i mam nadzieję, że się odważą i spróbują zdrowej zupki. Ciekawa jestem ich opinii :)

Składniki:
  • pokrzywa zwyczajna (pokrzywę zbieramy w ustronnych miejscach tzn. z dala od dróg. Obcinamy tylko górną część rośliny ok. 10 cm. Warto zabrać rękawice)
  • 4 ziemniaki
  • 5 -6 ząbków czosnku
  • jogurt naturalny 200 ml
  • 2 marchewki 
  • pół łodygi selera naciowego
  • jajka
  • oliwa
  • przyprawy do smaku (imbir mielony, gałka muszkatołowa mielona, ziele angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, maggi w płynie)

Sposób przygotowania:
Pokrzywę  bardzo dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem. Następnie kroimy ją i podsmażamy na patelni wraz z czosnkiem i cebulką. Dodajemy przyprawy: imbir, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa. Pokrojone ziemniaki i marchew wraz z zielem angielskim gotujemy w 1,5 litra wody. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy podsmażoną pokrzywę z czosnkiem, cebulkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku. Do każdej porcji dodajemy jajko na twardo. Dodałam jeszcze kilka listków świeżej magii.







4 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

:) co nastepne --- kielbaski z pokrzywy ;) :)

Anonimowy pisze...

Z racji, że jestem otwarta na wszelkie eksperymenty kulinarne dziś spróbowałam zupy i......była wyśmienita. Delikatny krem o niespotykanym smaku. Z przyjemnością do niej wrócę.

Basia Synowiec pisze...

Cieszę się, że smakowało :)

Anonimowy pisze...

Zupka pyszna :) Nie spodziewałam się ,że tak Mi posmakuje ;) Kto by pomyślał ,że można tak się "najeść pokrzywą" Mój mąż też załapał się na degustację i również był zachwycony ! Nic tylko zbierać pokrzywę i gotować. Ania