2014/12/07

VAFINI - WAFLOWE JAJKA


Dziś chciałabym się podzielić moim nowym kulinarnym odkryciem - jajko Vafini. Waflowe jajka, to idealny pomysł na szybkie i smaczne przekąski zarówno na  słodko, jak i na ostro, czy słono.
Co przeczytamy na opakowaniu:
Vafini wypiekane są bez konserwantów, sztucznych, barwników, aromatów i bez dodatku cukru. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego,który sprzyja odchudzaniu i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, błonnik pszenny, białko jaja kurzego, środek spulchniający: soda oczyszczona, emulator: lecytyna sojowa sól. Zawiera gluten, soję, jaja i produkty pochodne.

Na stronie internetowej producenta i na opakowaniu znajdziecie kilka ciekawych przepisów na smaczne farsze. Moje dzisiejsza propozycja na farsz do jajek nie jest skomplikowana. Składa się bowiem jedynie z tuńczyka w sosie własnym, jajek ugotowanych na twardo, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, ogórków korniszonów, sera żółtego, jogurtu oraz przypraw.

Sposób przygotowania:
Odciśnij tuńczyka z wody, dodaj posiekaną: cebulę, oliwki, jajka, ogórki, oraz starty na grubych okach tarki ser żółty. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem naturalnym i nadziej wafelki.



Musicie pamiętać, że farsz zwilża wafelki i robią się miękkie. Dlatego też, najlepiej nakładać go tuż przed podaniem, wtedy są chrupkie. 

Waflowe jajka Vafini kupicie na stronie producenta kliknij tu lub w marketach. Mi udało się je kupić w Realu (cena - 4,99 zł).

Jeśli chcecie się dowiedzieć jak powstał pomysł na waflowe jajka zapraszam do obejrzenia filmiku.




                                                                                      źródło: YouTube

1 komentarz:

Agata Samulak pisze...

ale rewelacja! idealne na przekąski dla przyjaciół np. do filmu ;)