2015/01/22

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ


Kotlety bez mięsa? Czy to możliwe? Oczywiście, że tak!. Wiele rodzajów kotletów można przygotować na bazie składników pochodzenia roślinnego. Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności, a przy pomocy odpowiednich składników możemy wyczarować pyszne kotleciki. Do moich ulubionych kotletów należą  m.in. kotlety z zielonego groszku - klik oraz kotlety z kaszy gryczanej.

Kaszę gryczaną, jęczmienną, owsianą....... mogłabym jeść codziennie. Dlaczego? Ponieważ są smaczne, zdrowe i pożywne. Wiecie, że kasza gryczana to doskonałe źródło krzemu, witamin E, PP i B. Bogata jest w błonnik, białko oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez i cynk.

Jakie są Wasze ulubione bezmięsne kotlety? 

Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 2 jajka
- sól i pieprz
- mąka pełnoziarnista lub bułka tarta
- olej lub oliwa z oliwek

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, wystudzić. Pieczarki, cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Następnie podsmażyć na oliwie lub oleju . W misce wymieszać kaszę, pieczarki, cebulę, 2 jajka, 3 - 4 łyżki bułki tartej lub mąki pełnoziarnistej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć z obu stron na oleju lub oliwie. Podawać z sosem lub ulubioną surówką.