2015/02/19

MASŁO ORZECHOWE



Orzeszki ziemne tzw. fistaszki idealnie nadają się na imprezy jako przekąska do piwa. Czy tylko? Nie!  Z orzeszków możemy wykonać domowe, zdrowe masło orzechowe.

Wiecie że fistaszki:
- mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów
- zawierają bardzo dużą ilość witaminy B3
- są bogate w witaminę E i kwas foliowy 

 Kto nie może ich jeść? Kobiety w ciąży, ponieważ często wywołują reakcje alergiczne.


Składniki:
- 400 g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych). Gdy wybierzecie orzeszki w łupinach (bez soli) musicie je podsmażyć na suchej patelni.


Wykonanie:
Orzechy blendujemy na gładką masę. Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Masło orzechowe można podawać na kanapce, waflu ryżowym lub ulubionym ciastku. Jeśli chcemy aby mało było słodkie dodajemy miód.







3 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

super to wyglada :) zjadlabym :)

Barbasia S. pisze...

smakuje pysznie

Klaudia Blog pisze...

Wygląda tak pysznie , że gdybym pewnie je zrobiła to uzależniłabym się od tego smaku ;)

http://przyszlosczapisanawterazniejszosci.blogspot.com/