2015/02/27

PASTA Z CIECIERZYCY I ZIELONYCH OLIWEK


Oliwki czarne i zielone mogłabym jeść kilogramami. Dodaję je np. do sałatek, dań makaronowych, do kanapek. Ostatnio postanowiłam przygotować z nich pastę. Wyszła przepyszna. Ciekawe jak smakowałaby z czarnymi oliwkami?!

Wiecie, że oliwki:
- są bogate w witaminy B, C, E i prowitaminy A oraz błonnik
- zawierają minerały tj. fosfor, żelazo, potas
- wspomagają trawienie 

Naukowcy uważają, że zjadanie siedmiu oliwek każdego dnia zapewni nam długowieczność.

Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 60 szt. zielonych oliwek (Ilość oliwek dodajemy wg uznania. Im więcej dacie oliwek, tym pasta będzie miała bardziej intensywny oliwkowy smak)
- 3 - 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Wykonanie:
Ciecierzycę gotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowaną ciecierzycę, oliwki, olej lub oliwę z oliwek blenduj na gładki krem. Gdyby pasta okazała się za sucha dodaj więcej oleju lub oliwy z oliwek. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem. Pastę przechowuj w lodówce ok. 7 dni.




2 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

restauracje jarska otworz w Legnicy :)

92ana pisze...

Pyszności. ;-)