2015/05/15

KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ I WARZYW


Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją na kotlety wegetariańskie z kaszy jęczmiennej. Takie kotlety to samo zdrowie. Są dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia wygląd skóry. Kasza jęczmienna ma dużo błonnika, który zapobiega zaparciom, wzdęciom. Zachęcam do jedzenia kasz wszelakich!
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1/5 małego selera
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 mały pęczek kopru
- 1 lub 2 jajka
- bułka tarka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.html?page=1&
która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.html?page=1&

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ostudzić i dodać jajka. Warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych okach. Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek. Do miski z kaszą, dodać umyty i pokrojony koper oraz natkę pietruszki. Następnie dodać podsmażone warzywa, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć z obu stron na oleju lub oliwie.


Polecam:




4 komentarze:

Mrs.Rose pisze...

Wyglądają bardzo smakowicie

Anonimowy pisze...

fajny przepis

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

fajnie wygladaja :) trzeba sprobowac ;)

Anonimowy pisze...

zjadłabym :)