2015/06/28

KOTLETY Z BOBU I CIECIERZYCY




Sezon na bób trwa niestety dosyć krótko, dlatego to właśnie teraz należy korzystać z niego do woli. Ostatnio zajadamy się naszą ulubioną sałatką klik. Dziś natomiast na obiad przygotowałam pyszne kotleciki z bobu, które podałam z ziemniaczkami i mizerią z ogórków i pomidorów. Gościom smakowało :)
Składniki:
- 1 kg bobu
- 700 ml ugotowanej ciecierzycy (nie mam wagi, więc podaję w ml)
- 4 ząbki czosnku
- 130 g fety
- 1 pęczek kopru
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Ugotowany, obrany bób i ugotowaną ciecierzycę wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać pokruszoną fetę, pokrojony koper, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć z obu stron na oleju lub oliwie.

Kotlecików wyszło bardzo dużo :)

Polecam:

3 komentarze:

Mrs.Rose pisze...

Jakie pyszności, chętnie wypróbuję przepis :)

Rincewind99 pisze...

Wyglądają niesamowicie, uwielbiam takie rzeczy :)

Anonimowy pisze...

apetyczne kotleciki