2015/07/21

PLACKI Z OTRĄB I WARZYW

 
Placki z otrąb pysznie smakują na słono, jak i na słodko. Dziś przygotowałam placuszki z otrąb pszennych i żytnich z warzywami. Placki odkryłam pięć lat temu, gdy z mężem byliśmy na diecie przedślubnej. Choć diety absolutnie nie polecam, to te placki są całkiem fajne - łatwe do zrobienia i smaczne. 

PLACKI
Składniki:
- 12 łyżek otrąb 
- 2 jajka
- 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Do  miski wsypać otręby, dodać serek homogenizowany lub jogurt, jajka, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Patelnie rozgrzać i łyżką nakładać małe, płaskie porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron.

FARSZ
Składniki: 
- 1 cebula
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- 1/2 cukinii
- oliwki
- ser feta
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej



Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, pieczarki oraz cukinie obrać, umyć i pokroić. Paprykę umyć i pokroić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać paprykę, pieczarki i cukinię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smażyć do miękkości.

Gotowe placki posmaruj koncentratem pomidorowym i posyp ziołami prowansalskimi. Następnie nałóż warzywny farsz i dodaj pokrojone oliwki i ser feta.





1 komentarz:

Anonimowy pisze...

ciekawy pomysł