2015/08/05

TOFUCZNICA Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM



W Lidlu i Biedronce można nabyć ciekawe produkty z całego świata, w ramach tzw. tygodni tematycznych. Chętnie odwiedzam półki z takimi produktami, ponieważ są dość tanie i można z nich wyczarować mnóstwo ciekawych potraw.

Obecnie w Biedronce można kupić tofu naturalne za jedyne 3,19 zł. Kupiłam kilka kostek i z dwóch przygotowałam tofucznicę, czyli "jajecznicę" bez jajek. Jedliśmy ją po raz pierwszy. Jak smakowała?! Była pyszna!

Tofucznica całkowicie podbiła nasze kubki smakowe.


Składniki:
- tofu naturalne - 2 szt.
- cebula
- 2 pomidory
- szczypior
- curry
- pieprz i sól (polecam sól himalajską)

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż obraną, umytą i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodaj curry i pokruszone w palcach tofu. Gdy tofu lekko się zezłoci, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz szczypiorek.  Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i podsmaż przez ok. 8 minut,co jakiś czas mieszając. Podawać z pieczywem.

2 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

Wyglada jak zwykla jajecznica ;)

Anonimowy pisze...

wygląda przepysznie