2015/10/30

SOCZEWICA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI


Gdy wyeliminowałam z "diety" mięso (drobiowe, wołowe, wieprzowe)  coraz częściej na moim stole pojawiają się dania których głównym bohaterem są warzywa strączkowe. Mogłabym jeść na okrągło: soczewicę, ciecierzycę, bób, fasolę. Ostatnio przygotowałam mega dużą porcję soczewicy w sosie pomidorowym z pieczarkami. Danie wyszło nieziemsko pyszne. Jedliśmy je przez dwa dni :)
Składniki:
- 500 g zielonej soczewicy
- 700 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, majeranek
-  oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: 
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, dodać pieczarki.  Następnie poddusić przez 15 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i ugotowaną soczewicę. Całość przyprawić do smaku  przyprawami i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Podawać z pieczywem lub ryżem.
 

Brak komentarzy: