2015/11/06

PIZZA NA OTRĘBOWYM SPODZIE




Według naukowców pizza to jedna z najbardziej uzależniających  potraw na świecie,  głównie ze względu na zawartość w niej roztopionego sera. Chyba naukowcy mają rację, bo kto z nas nie lubi pizzy z ciągnącym serem?! Ciekawe czy istnieje grupa anonimowych pizzoholików :)
Pizza mino że jest pyszna,  do zdrowych nie należy. Dziś mam dla Was pomysł na pizzę na otrębowym spodzie, to zdrowy odpowiednik tradycyjnej pizzy.  Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.



Ilość składników dobierasz wedle uznania i tego, dla ilu osób gotujesz. 

Sos pomidorowy:
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka zielonego pesto
-  3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno pokrojone
- przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, vegeta lub sól, pieprz, szczypta cukru


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Gotowy sos wstaw do lodówki, aby się "przegryzł". 





Składniki spód do pizzy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 szklanki otrąb np. żytnich


Składniki na ciasto: jogurt, jajka i otręby dokładnie wymieszaj / zagniataj ręką, do momentu, aż składniki się połączą i postanie zgrabna kulka. Gotowe ciasto powinno być zwarte. Kulkę rozwałkuj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Im cieńsze ciasto - tym pizza smaczniejsza.



Ulubione dodatki:
- ser żółty
- papryka czerwona
- pieczarki
- oliwki
- garść kukurydzy
- cebula
- pomidor
- puszka tuńczyka


Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni. Gotowy spód posmaruj równomiernie sosem pomidorowy, posyp startym serem i ułóż w/w dodatki. Pizzę wstaw do piekarnika na ok.  15 minut.





3 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

wyglada apetycznie ciekawe jak smakuje :)

Alexa Mariani pisze...

Ok musze przyznać ze jak nie lubie otrębów to narobiłaś mi wielkiego apetytu

Barbasia S. pisze...

Smakuje bardzo dobrze. Pewnie nie wszystkim posmakuje, ale warto skosztować! :)