2016/02/07

KASZOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM


Kaszotto, czyli danie z kaszy wzorowane na risotto. Jak sama nazwa wskazuje bazą tego dania jest kasza. Moja dzisiejsza propozycja to kaszotto z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta. Do porcji męża dodałam pokrojoną i usmażoną pierś z kurczaka. Kaszotto to niezwykle szybkie i proste danie, które możemy dowolnie modyfikować według  smaku.

Wiecie, że kasza gryczana to doskonałe źródło krzemu, witamin E, PP i B. Bogata jest w błonnik, białko oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez i cynk.

Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
-  duża cebula
- 2/3 słoika pomidorów suszonych
- paczka szpinaku liściastego
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.  Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanej zalewie z suszonych pomidorów. Gdy cebula będzie miękka dodaj umyty szpinak. Całość duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj z serem feta.


4 komentarze:

Mrs.Rose pisze...

Ciekawe danie, wygląda bardzo apetycznie :)

Anonimowy pisze...

zjadłabym, jutro lecę po składniki i robię :)

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

Wyglada przepysznie :) <3

Anonimowy pisze...

Zrobiłam i bardzo mi smakowało