2016/11/05

FRYTKI Z SELERA I MARCHEWKI



Czy frytki muszą być zrobione wyłącznie z ziemniaków?!  Oczywiście że nie! Wystarczy tylko wykorzystać wyobraźnię, aby wyczarować przepyszne frytki z innych warzyw np.  selera, marchewki, pietruszki lub czerwonego buraka. 

Warzywne frytki to pyszne urozmaicenie zwykłych ziemniaczanych frytek. Dzisiaj na obiad przygotowałam frytki z selera, marchewki oraz ziemniaków. Podałam je w towarzystwie łososia oraz sosu czosnkowego wykonanego z jogurtu naturalnego. 

Domowe, zdrowe, z niewielką ilością tłuszczu, za to z mnóstwem ulubionych przypraw - uwielbiam i polecam ............... 

Sposób przygotowania: 
Obrane i umyte warzywa kroimy w słupki.  Do miski wlewamy oliwę, dodajemy pieprz, sól, paprykę ostrą, oregano oraz zioła prowansalskie. Warzywne frytki przekładamy do miski, dokładnie obtaczamy w oliwie z przyprawami. Następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub grill.






2 komentarze:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

wygladaja przepysznie :) przepis na sos czosnkowy i lososia by sie jeszcze przydal :)

Anonimowy pisze...

wyglądają apetycznie