2017/01/18

PRAŻONA CIECIERZYCA



Cieciorka, to warzywo strączkowe które zagościło w moim menu na dobre. Dodaję ją do sałatek, lecza, robię z niej humus lub podaję ze szpinakiem. Ostatnio wpadłam na pomysł i uprażyłam w piekarniku kuleczki cieciorki obtoczone przyprawami. Prażona ciecierzyca wyszła przepyszna i myślę, że z powodzeniem może zastąpić niezdrowe przekąski. Najlepiej smakuje pierwszego dnia.

Składniki:
- ziarno suszonej ciecierzycy (dowolna ilość)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie, polecam również słodką i ostrą papryk. Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami.

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (funkcja termoobieg).  Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu gdy ciecierzyca się zarumieni.


Polecam:
pasta z ciecierzycy i zielonych oliwek
pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
leczo wegetariańskie z ciecierzycą


 

2 komentarze:

Oliwia Nicz pisze...

Jadłam tylko hummus niestety :< bardziej lubię białą fasolę :D
www.blog017.blogspot.com ♥

Anonimowy pisze...

Wygląda apetycznie