2017/05/20

PASTA Z POKRZYWY




Pokrzywa znana jest wszystkim, ale nie każdy wie, ile ma pozytywnych właściwości oraz ile można z niej wyczarować zdrowych dań np pasty, zupy. Wiecie, że pokrzywa oczyszcza organizm, odmładza oraz reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru. Działa niemal na każdy narząd. Herbatkę z pokrzywy piję przez cały rok. Natomiast, gdy tylko pojawia się na polach wykorzystuję ją w swojej kuchni. 
Dzisiaj zrobiłam pastę do pieczywa. Wyszła bardzo smaczna.

Składniki:
- 35 g listków pokrzywy
- 380 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrzywę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki tj. listki pokrzywy, cieciorkę i czosnek dokładnie blendujemy. W trakcie blendowania dolewamy oliwy, tyle by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.



1 komentarz:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

piecze w gardlo jak sie je ?