2017/06/03

SZPARAGI W SEZAMIE




Szparagi - jedni wolą zielone, inni chętniej sięgają po białe. Ja osobiście preferuję zielone. Białe są bardziej włókniste. W tegorocznym sezonie szparagowym na moim stole bardzo często goszczą szparagi w sezamie. Szparagi w sezamie są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Można podawać je jako samodzielne danie, a także jako dodatek do ryb lub mięs. Jeśli nie lubicie szparagów, to możecie je zastąpić ugotowanym kalafiorem. Kalafior w sezamie też smakuje wyśmienicie.

Składniki:
- szparagi białe lub zielone
- biały sezam
- masło
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 11 minut. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) prażymy biały sezam do momentu aż zrobi się lekko brązowy. Na osobnej patelni roztapiamy masło, wrzucamy ugotowane (schłodzone wodą) szparagi i podsmażamy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy połowę uprażonego sezamu i delikatnie mieszamy. Szparagi przekładamy na talerze i posypujemy resztą sezamu.



2 komentarze:

edziatestuje.blogspot.com pisze...

Ciekawy smak musi być;)

Klaudia pisze...

Zapisuję twój przepis, za rok jak będzie sezon szparagowy na bank wypróbuję :) . To musi pysznie smakować.