2017/08/02

PIECZONE POMIDORKI Z RYBĄ I RYŻEM CURRY



Pomysły na potrawy przychodzą mi najczęściej, gdy spaceruję po sklepie. Wtedy intuicyjnie dobieram produkty aby wyczarować proste, szybkie i smaczne danie.  W daniu, które Wam dzisiaj przedstawię najbardziej jestem dumna z ryżu. Nie sądziłam, że kilka składników tj. curry, koper i prażony słonecznik może mu nadać zupełnie inny,  przepyszny smak.


Składniki:
1 woreczek ryżu (dla 2 osób)
1 pęczek świeżego koperku
80 g nasion słonecznika
pomidorki na gałązce
2 filety ryby 
czosnek
suszone pomidory w oleju
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pomidory ostrożnie myjemy, tak aby nadal pozostały przyczepione do gałązki. Następnie kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut.

Każdy filet układamy na kawałku folii aluminiowej, przyciętej w taki sposób, aby można było swobodnie zawinąć rybę.  Wierzch każdego fileta smarujemy olejem ze słoiczka z pomidorami suszonymi. Układamy kilka plasterków czosnku oraz kilka kawałków pokrojonych suszonych pomidorów i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zamiast suszonych pomidorów i czosnku można również wykorzystać zielone pesto. Szczelnie zawinięte w folię aluminiową filety układamy na blasze na której pieką się pomidory. Pomidorki oraz rybę pieczemy do czasu, aż ryba będzie gotowa.

Ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowany ryż przesypujemy do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia.  Następnie do ryżu dodajemy posiekany koper, podprażony na patelni słonecznik oraz pół łyżeczki curry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





10 komentarzy:

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

mniam ... przepysznie to wyglada :)

Anonimowy pisze...

rewelacja

Magdalena M pisze...

Mmmmm, pychotka, że palce lizać! Sama często przyrządzam sobie rybkę na różne sposoby, bo akutalnie jestem na diecie :D

Ja Zwykła Matkaa pisze...

Wygląda pysznie :). Ryż fajnie przyrządzony :) moje samki. A jaką rybę polecasz ?

Pozytywna Pati pisze...

Mmmmm, smakowite!

Aleksandra Sajecka pisze...

Bardzo ciekawy przepis, chociaż osobiście nie przepadam za przyprawą curry ;)

Women's World pisze...

Wygląda super. Czy ma to być jakiś konkretny ryż czy może być ryż brązowy?

Marta pisze...

Wszystko co uwielbiam, ryż mogłabym jeść codziennie :D No i dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad :)

Karolinka's Beauty pisze...

Obiadek wygląda pysznie, choć nie przepadam za pieczonymi pomidorami (w dzieciństwie zatrułam się skórką od pieczonego pomidora). Ryż wygląda obłędnie :D

Yeliz'in Keşifleri pisze...

Yummy :)

http://www.yelizinkesifleri.com/