2017/11/11

CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM



O mojej wielkiej sympatii do ciecierzycy pisałam już nie raz. Tak więc nie będę się tu zbędnie rozpisywać i po prostu podaję przepis. Przygotowanie takiego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Ciecierzyce ze szpinakiem można podawać jako samodzielne danie,  a także jako dodatek do mięs lub ryb.

Składniki:
ciecierzyca
liście szpinaku
czosnek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
fix cztery ser z brokułami lub inny biały sos

Proporcje składników możecie zmieniać wedle uznania. Jeśli chcecie żeby danie było bardziej sycące, to dodajcie więcej ciecierzycy.
 
Sposób przygotowania: 
Na rozgrzanej patelni, na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj umyte, osuszone liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj rozrobiony fix lub inny biały sos. Dopiero gdy fix zacznie gęstnieć dodaj ciecierzycę. Możesz użyć ugotowanej w domu, odcedzonej ciecierzycy lub już gotowej z puszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dopraw do smaku do smaku solą i pieprzem.




3 komentarze:

Aga pisze...

Ciekawe połączenie :)

Ewelina Tkaczyszyn pisze...

wyglada smacznie :)

Anonimowy pisze...

I do not even understand how I ended up right here,
but I thought this put up used to be good. I don't know who you are but certainly you are going to a well-known blogger in case you are not already.
Cheers!